duminică, 12 mai 2013

Calatorie catre raw - cum a inceput totulIntotdeauna mi-a placut idea de libertate si, in mod special, cand am mai descoperit din secretele alimentatiei naturiste m-am simtit mult mai liber. 

Cand eram mic si mergeam pe la bunici la tara, explorand natura, urcandu-ma prin copaci dupa fructe am inceput sa observ gustul intens, diferit al fructelor culese in soare fata de cele de la magazinele din oras. Tot ceea ce provenea din agricultura naturala de acolo avea o aroma aparte. De multe ori petreceam toata ziua mancand nimic altceva decat fructe, iar numai seara ma intorceam la cina care era mai mult gatita.

Nu prea am realizat cat de importanta este calitatea alimentelor, pana acum cativa ani cand, din intamplare, am dat peste un material legat de nutritie. Atunci am inceput sa inteleg importanta alimentelor care contin apa vesus cele uscate si, mai ales, ce reprezinta de fapt suferintele fizice - ca organismul incerca sa spuna "nu asa". Totusi, modul in care am inteles atunci sa actionez m-a transformat intr-un mic vegan fanatic timp de vreo doua saptamani. Pe langa asta, am considerat ca e suficient sa consum numai orez cu soia si legume gatite. Apoi, avand scuza presiunii sociale, m-am intors la vechile obiceiuri. Si, la fel ca multi care aud prima oara despre o dieta mai buna, am considerat ca sunt destul de sanatos si nu am nevoie de ea acum. Totusi m-am gandit ca o sa ma intorc la studiul nutritiei daca va fi cazul.

Doi ani mai tarziu, manancam tot felul de chestii procesate si in special dulciuri. Intre timp incepusem, ca o "coincidenta", sa-mi fac si un nou hobby... mersul la dentist. Nici nu mai constientizam legatura intre ceea ce mancam si starea mea de sanatate. Aproape ma intorsesem la mentalitatea dinainte, cand credeam ca starea de sanatate e doar o chestiune de noroc iar noi nu avem nici un control asupra ei. De fiecare data dupa masa de pranz aveam stari de somnolenta (glicemie scazuta) si incepusem sa aplic metodele de presopunctura pe care le stiam pentru reactivarea diferitelor organe, dar metodele functionau de obicei temporar. Toate astea au culminat cu rezultatele unor analize in care uni parametrii au iesit un pic sub limita. Atunci au inceput sa mi se aprinda "beculetele" si sa caut solutii. 

Printre primele lucruri pe care le-am incercat au fost suplimentele, prin care cred ca s-au peticit unele carente. Totusi, din ce in ce mai mult, ideea de alimentatie naturala devenea din ce in ce mai atractiva. Am citit multe pareri si testimoniale ale celor care s-au vindecat de diferite afectiuni considerate "incurabile" si dieta mea a inceput sa devina tot mai raw.

Am realizat apoi, destul de repede, si ce inseamna sa treci la comanda unei nave spatiale dupa ce ai condus un trabant. Sunt alte reguli. De multe ori mi-am creat obstacole in perioadele de tranzitie prin limitari psihoogice si adictii pe care nici nu stiam ca le aveam. Dupa ce am trecut peste ele m-am simtit mult mai liber.  

Ceea ce mi-a placut in aceasta transformare a fost tocmai idea de libertate. Este idea care mi-a pornit interesul initial si care ma face sa continui. Libertatea de a fi mai aproape de natura, fara frica de bacterii, boli sau altele. Libertatea de a nu depinde de aragaz, sau alte electrocasnice folosite la gatitul termic. Libertatea de a vedea o noua lume in care abundenta exista fara sa fie nevoie de distrugere pentru a o avea.


Un comentariu: