joi, 6 iunie 2013

Despre adictieCateodata pare dificil sa realizam cat de simple sunt lucrurile.

Printre primele provocari care apar, de obicei, pentru cineva care trece spre un stil de alimentatie naturist sunt adictiile. Chiar daca nu credeam ca aveam adictii, am descoperit ca fainoasele si zaharul (sau orice combinatie intre ele) erau lucruri la care ma intorceam din cand in cand. De abia dupa ce am citit un rezumat al cartii Sugar Blues de William Dufty si am urmarit prezentarea lui Robert H. Lustig: "Sugar: The Bitter Truth" am inteles cat de subtil se poate manifesta aceasta adictie.

Nu sunt fan al ideii de rezistenta si lupta in contextul adictiilor. Pentru ca nimeni nu a castigat vreodata o lupta cu el insusi. De cate ori incercam sa ma abtin, sa rezist, cand treceam pe langa o patiserie, reuseam uneori, dar invariabil ma trezeam ca "nom nom nom" la un produs de acolo. Infranarea si rezistenta sunt incercari de a controla comportamentul si functioneaza de obicei pe termen scurt. Comportamentul e doar o parte a ecuatiei, doar un efect al identitatii personale.

Sunt mai multe aspecte ale identitatii, pe mai multe niveluri, care sunt implicate, dar baza unei adictii tinde mai mult catre sentimente de neliniste, anxietate sau frica. Aceste sentimente pornesc in general din idei precum neacceptare, dispretuire sau lipsa de respect fata de sine. Teama de a examina aceste aspecte reprezinta iarasi inca o "foaie de ceapa" care le acopera pe toate si, prin negarea lor, se creaza un gol in propria personalitate. Adictiile sunt incercari de a umple acest gol.

Cand aceste aspecte se rezolva, in mod automat identitatea personala se schimba, iar comportamentul va reflecta acest lucru.

O metoda simpla si eficienta, este alegerea unei noi identitati. Pur si simplu, cand spun ca aleg sa fiu un om care mananca natural si ma concentrez numai pe aspectul asta, nimic altceva nu mai este in mintea mea. Daca imi vine in minte sau vad pe cineva consumand mancaruri procesate/fast food etc, in loc sa spun "trebuie sa rezist tentatiei" pot sa apreciez faptul ca acea experienta imi reaminteste de alegerea mea. In loc sa incep sa judec persoana care consuma astfel de alimente, pot sa o accept asa cum e si, eventual, sa imi exprim recunostinta pentru faptul ca imi arata, imi reaminteste, ce nu prefer sa consum.


Un comentariu: