vineri, 9 august 2013

Cum ne hranim eficientUna dintre cele mai eficiente metode de a ne hrani este folosirea la maxim a instinctului alimentar. Ma refer la abilitatea naturala de selectie si limitare a cantitatii pe care o consumam cu care toti suntem inzestrati.

Sigur ca, acasta abilitate naturala nu functioneaza la parametrii normali cand consumam alimente denaturate (mai ales chimic, termic sau genetic) sau cand le condimentam prea mult. Aceasta abilitate s-a dezvoltat prin interactiunea cu alimentele originale, in stare naturala. De aceea o alimentatie raw ajuta la recaptatarea acestei functii atat de folositoare.

Intr-o zi, cand eram la birou, am decis sa testez aceasta idee. Am luat o nectarina, am apropiat-o de nas si, pentru ca am simtit un miros placut, am mancat-o. Gustul era dulce si placut. Apoi am facut la fel cu alta nectarina. Iar apoi, la a treia, nu am mai simtit acelasi miros si nici acelasi gust (desi era foarte asemanatoare cu celelalte). Aproape ca era inodora si nu mai simteam decat textura ei, fara acel gust dulce si placut. Am luat alta nectarina si avea din nou, acelasi miros diminuat. Aici m-am oprit. Era o senzatie clara de stop care indica faptul ca atat eram pregatit sa procesez in mod eficient la momentul respectiv... Peste ceva timp am luat din nou aceeasi nectarina si, de data asta avea din nou un miros placut. Am continuat sa mananc pana cand s-a diminuat din nou mirosul si gustul. In tot acest timp, nu am simtit ca am mancat prea mult sau prea putin ci exact cat imi trebuia.

Gustul si mirosul sunt simturi prin care se manifesta instinctului alimentar. Ele regleaza semnalele transmise catre creier in functie de conditiile metabolice ale organismului. Aroma si savoarea unui aliment nu reprezinta caracteristicile obiective ale sale, asa cum este culoarea. O banana va ramane intotdeauna galbena, in timp ce mirosul sau poate deveni neplacut si gustul mai aspru cand nevoia de a o consuma este satisfacuta. Un aliment folositor (chiar natural) poate deveni nefolositor sau chiar poate cauza probleme daca e consumat in exces. Cand apar diferite senzatii neplacute, cum ar fi gustul perceput mai acru, arzator, astringent, sau textura mai uscata, putem vorbi de o bariera senzoriala care indica faptul ca trebuie sa ne oprim.

In general mirosul are rolul de a ne ajuta in selectie (adica ce sa consumam) iar gustul mai mult de a limita cantitatea consumata.

Un exercitiu simplu pentru trezirea si recalibrarea instinctului alimentar original este pregatirea unui platou mare cu diferite alimente in stare naturala si consumul acelora care au cel mai placut miros si apoi gust, pana cand gustul se schimba. In tot acest timp e indicat ca ideile rationale sa fie lasate deorapre. Mai ales daca avem un reperoriu bogat din stiinte precum "nutritie", "chimie" si altele care ne spun ca alimentul x face bine la y sau ca alimentul z contine anumite vtiamine, mienerale etc. Sa ne amintim ca animalele, in mediul lor natural, nu au aceste concepte stiintifice, dar stiu intotdeauna ce, cat si cum sa manance.

In felul asta ne putem intoarce tot mai mult la starea naturala in care organismul functioneaza din ce in ce mai armonios.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu